www.ettorakel.blogspot.com
- - -

NY SKRIVBLOGG:
ELDVARELSE.BLOGSPOT.COM

tisdag 31 januari 2012

ADHD - Mer än 4 bokstäver?

Detta skrev jag på min andra blogg den 30/1-12

Vad är ADHD? Är det enbart störande 10-åriga killar som slåss med linjaler i klassrummet? Hyperaktiva tonåringar som tänder eld på brevlådor? Är ADD bara en diagnos för tjejer? Nej. Jag är tjej – jag har ADHD. Jag vet att killarnas beteende inom denna diagnos gör att den dominerande egenskapen som syns utåt är just hyperaktivitet. Och att killar är mer hyperaktiva än tjejer vet vi också. Så hurdan är då jag? Jag är tjej, jag har ADHD och jag har H:et. Men jag är allt annat än osmart så som ADHD-människor kan framstå. Jag är smart, och jag har högt IQ. Och folk tror att jag skryter när jag säger det. Men egentligen har jag inget att bevisa. Eller har jag det? Hela den här bloggen är ju ett sätt att ”bevisa” att jag inte är som den ni tror att jag är – hyperaktiv, osmart och ologisk. Så egentligen har jag ju något att bevisa.

Men bloggen kan inte enbart ses som ett bevis. Jag informerar för att minska fördomarna mot denna underskattade diagnos. Ja, den är sjukt underskattad. ADHD är inte bara ett tillstånd, ett funktionhinder, det är faktiskt också en sjukdom. Varför skulle fysiska sjukdomar vara ”hemskare” än psykiska?

ADHD står för Attention Deficit Hyperachtivity Disorder. Vet dock ej om jag stavat det 100% korrekt. Men det är då inte min ADHD:s fel, det är för att jag inte brytt mig om att leta upp stavelsen på Wikipedia. Allt kan man inte skylla på ADHD.

ADHD är mer än 4 bokstäver. Det är krävande. Men blir helt slut efter att ha varit hyperaktiv, man får en känsla av misslyckande om man inte gör allt på ett sätt människor utan ADHD förväntar sig. ADHD är jobbig att leva med, och fördomar och skällsord för vardagen outhärdlig för en med denna diagnos. Det gör vardagen till en kamp att försöka bevisa motsatsen.

Och jag vet att jag inte är knäpp, korkad, impecill, störd och allt vad människor sagt till mig genom åren. Jag har ADHD och jag står för det.

Och denna bloggen är ett bevis på det. Inte många skulle våga göra en blogg om detta ämne. Inte många skulle stå för detta.

Men det gör jag.

Skrivet av Tricia Johansson 2012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar