www.ettorakel.blogspot.com
- - -

NY SKRIVBLOGG:
ELDVARELSE.BLOGSPOT.COM

lördag 23 oktober 2010

Självskadebeteende fakta

Lite fakta om området kring självskadebeteende
I det här avsnittet pratar man om det utbredda problemet med att skada sig själv frivilligt. Men varför gör man det egentligen? Här kommer lite kort information.

Självskadebeteende, eller självdestruktivitet kallas det när man medvetet orsakar sig själv smärta, i syfte att lindra psykisk smärta, eller som ett substitut för att begå självmord. Människor som skadar sig själva använder oftast rakblad eller fimpar sig med cigaretter. Detta förekommer oftast inom väldigt djup depression, manodepressivitet, och andra affektiva sjukdomar. Att orsaka sig själv skada är INTE normalt.

Vid sådana här psykiska störnngar så behöver personen oftast terapi för att komma ur beroendet. ja, självskadebeteende ÄR ett beroende precis som alkohol eller droger. Oftast använder behandlarna DBT, som betyder Dialektisk Beteende Terapi för att få personen att sakta minska sitt beteende, tills det har slutat helt. I DBT så jobbar man med att hantera sina känslor med andra metoder än med t.ex rakblad. Man arbetar med att lära sig nya metoder för att lindra ångest t.ex att sjunga, skriva dikter, träna och andra kreativa saker. Man försöker helt enkelt hitta andra sätt att leva på, som både känns meningsfullt och är skonsamt för en själv.

Dialektisk Beteende Terapi används inte bara för självskadebeteende, utan också för folk med instabila diagnoser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar