www.ettorakel.blogspot.com
- - -

NY SKRIVBLOGG:
ELDVARELSE.BLOGSPOT.COM

måndag 19 juli 2010

Bloggen...

Tänkte lägga upp lite ord om vad bipolär sjukdom verkligen är. Kanske du kan få en inblick om vad för slags blogg det är som du kikar på just nu.


BIPOLÄR SJUKDOM

Denna fakta är endast baserad på egen erfarenhet inom den bipolära diagnosen typ 2. Diagnos skrivs Bipolär Affektiv Sjukdom, men man brukar oftast bara säga Bipolär Sjukdom. Ordet bipolär, betyder att man har två motsatta egenskaper, och det betyder att man är manisk, eller "sjukligt upprymd", och/eller depressiv, det vill säga "sjukligt nedstämd". Bipolär sjukdom kallas det också när man har dessa egenskaper och samtidigt hallucinerar, dock är det inget måste. I mitt fall är det dock så. Att hallucinera heter det om man ser, hör eller känner saker som inte finns i det normala. Hallucinationer finns bara i den utsattas huvud eller medvetande. Det betyder att andra uppfattar det som något som inte finns. Dock upplever oftast personen som att det är ren och skär verklighet.

Bipolärt syndrom är inte samma sak som depression, även om depressiva bitar finns inom diagnosen. Depression kan man oftast bli frisk från, medans bipolärt syndrom oftast är kronisk, det vill säga, den blir man inte av med. Mediciner är oftast en stor del av vardagen hos en bipolär person. Stabiliserande, lugnande och antidepressiva är en del av de som personen tar för att klara av vardagen.


ADHD

ADHD står för Attention Deficit Hyperachtivity Disorder, men LÅNGT infrån alla med ADHD är hyperaktiva. Man kan även vara underaktiv, vilket är den typen av ADHD jag har. Dock är jag impulsiv så jag har H:et i ADHD och har därför inte ADD, som är som ADHD fast utan H. Jag har alltså ADHD, men är hyperaktiv psykisk istället.

ADHD och ADD är INTE samma diagnos. ADHD är mer utbrett, och vanligare. H:et behöver inte betyda att man är hyperaktiv som sagt. Min styvbror har också ADHD (Med H:et), men är underaktiv, dock är han precis som jag impulsiv rent psyksiskt.

Fakta:
Inom diagnosen ADHD finns följande egenskaper som man kan ha för att få diagnosen, eller något av underdiagnoserna (Som t.ex DAMP).
* Koncentrationssvårigheter
* Glömska
* Impulsivitet
* Hyperaktivitet (fysiskt/psykiskt)
* Lätt att bli arg
* Vara för spontan
* Svårt att avsluta det man håller på med.
* Underaktiv, det vill säga långsammare än andra människor.
* tendens att "haka upp sig", de vill säga upprepa samma sak flera gånger.

ADHD och DAMP är egentligen samma sak, men ändå inte. DAMP hette det före man kom på namnet/förkortningen ADHD som hade samma betydelse. Nu har det dock ändrats som två separerade diagnoser.

Affektiv Sjukdom

Affektiv sjukdom kallas det när man har mycket humörsvägningar, det är ungefär samma sak som psykisk sjukdom. Depression är en typ av affektiv sjukdom, och bipolär en annan typ. Ordet affektiv är mer som ett samlingsord för sjukdomar inblanande med mycket instabila känslor.

Dissociativ sjukdom/Dissociativ Syndrom

Ordet dissociativ betyder när man har svårt att skilja på fantasi och verklighet. I mitt fall är det att jag:
* Har en till person i mitt medvetande som jag kallar för Cassandra
* Känner inte alltid igen mig själv.
*Blandar ihop vad jag tänkt göra, och vad jag gjort i verkligheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar