www.oraklet.net // www.ettorakel.blogspot.se

Startsidan / Site Index

Information

På denna informations-sida finner du information om:
- Om mig och denna blogg
- Om bloggens namn "Ett Orakel"
- Om innehåll på bloggen och copyright
- Kreativitet och foto/musik-utrustning
- Sammanfattning på min bakgrund och historia
- Mina funktionshinder & diagnoser
- Om HBTQ
- CV
(Skrolla ner och läs under respektive titel)


OM MIG OCH DENNA BLOGG
Jag heter Tricia Tyler Furtado och jag är 25 år. Jag har så länge jag kan minnas haft ett behov att fantisera, drömma och uttrycka mig genom konst/skrivande om allt jag fantiserar om. 2007 startade jag min första blogg, för jag tänkte att jag ville ha ett ställe att uttrycka mig på online. Sedan dess har jag bloggat på olika bloggportaler under olika bloggnamn. Runt 2008/2009 började jag även skriva och informera om psykisk ohälsa och liknande ämnen. Nu finns denna blogg för att jag publicerar allt kreativt jag gör (från och med 2016 inriktar sig denna blogg mest på mitt skrivande...) utifrån min livliga fantasi och även för att informera om hur det är allt leva som trippel-minoritet i samhället (typ) bland annat är jag både hbtq-person, diagnostiserad och har blandat ursprung och vad jag ser, verkar udda människor vara roligt att följa.

Vissa äldre inlägg i denna blogg kan vara dubbla och/eller se konstiga ut p.g.a att bloggen flyttats från olika bloggportaler ett flertal gånger.


OM BLOGGENS NAMN: "ETT ORAKEL"
Jaha, och nu undrar ni säkert över namnet på denna blogg, varför den heter just "Ett orakel" eller "Oraklet.net"? Nej, jag har inte så mycket hybris som ni säkert tror. När jag säger att jag har hybris är det självfallet bara på skoj (jag äger domänet har-hybris.nu för att jag tyckte det va en kul grej) och ja vad ska jag säga? Skojade jämt när jag va yngre och kallade mig för Oraklet för att det va lite kul, det lät coolt helt enkelt. Och så gillar jag ju fantasy och mystik. Jag ville vara mystisk helt enkelt. Mer mystisk än jag kanske var... Och sen har det följt med mig i livet. Jag kallar mig själv för Orakel med ganska mycket ironi och sarkasm i det hela, som ni säkert förstår.


OM INNEHÅLLET PÅ BLOGGEN OCH COPYRIGHT
Alla texter, illustrationer, musik, videos och foton på denna blogg är mina egna - om inget annat anges. Självklart skyddas allt på denna sida av upphovsrättslagen. Inget på denna sida får användas av någon annan än mig! Du behöver mitt godkännande för all typ av användning av mina verk (utom t.ex bokrecensioner eller liknande, men då ska källa anges vid eventuellt kopierande av text och bilder). All otillåten användning anmäls till polis. Om du har frågor eller funderingar kring innehållet på denna sida, kontakta mig gärna.


KREATIVITET & FOTO/MUSIK-UTRUSTNING
All information om min övriga kreativitet finns under fliken "Konst & musik" i bloggens meny. Information om min kamerautrustning, mina musikinstrument etc finns här:
FOTO/MUSIK/KONST-UTRUSTNING (triciafurtado.se)


MIN HISTORIA - EN SAMMANFATTNING
Vägen till den jag är idag har varit rätt dramatisk och brokig. Jag föddes en stormig natt i november. Jag var som vilken unge som helst. Trodde man i alla fall. Tills den dagen jag började skolan. Jag var långsam, pratade med mig själv och var annorlunda de andra barnen. Jag hade redan då en del hörselhallucinationer. Och mobbning var ett faktum. Senare konstaterades mycket av mobbningen som rena övergrepp, och en liten del av det som hände blev även polisanmält.


Att kalla det som hände bara för "mobbning" är kanske att förringa det som hände. För det handlade om rätt grova saker. I all tystnad gick det så långt att jag kom hem med blåmärken. En dag blev jag nedslagen och hotad med kniv av tre personer. Händelsen fick mig dock att öppna ögonen. Jag började göra motstånd och försvara mig, men blev då klassad som ett utåtagerande problembarn av lärarna – trots att jag aldrig ens rört någon.


Som 12-åring började jag skada mig själv med rakblad och tändstickor. Idag har jag ett stort antal ärr efter dessa och jag fick sy vid tre tillfällen. Senare började jag även skada mig själv med destruktivt sex. Vid den tidpunkten kopplades även psykiatrin in. Under min tid inom slutenvården utsattes jag för ytterligare övergrepp – både av personal och av andra patienter. Jag felmedicinerades, hotades och blev utsatt för onödigt mycket tvång och även våld. Jag isolerades och var inlåst under överdrivet långa perioder från omvärlden.


Det konstaterades att jag hade psykossjukdom, autism, dissociativ identitetstörning, bipolär sjukdom och ADHD. Jag fick diagnoserna i tonåren men det började som jag skrev tidigare med hallucinationer redan i förskoleåldern. Vissa av dessa diagnoser stämmer dock inte och har diagnostiserats felaktigt, läs mer nedan under "Mina funktionshinder & diagnoser" nedan.


Under en period av mitt liv var jag även bland helt fel folk. Människor som höll på med skadegörelse, rivalitet och levde allmänt destruktivt. Det var en farlig miljö, och idag är jag glad att jag inte drogs in längre i det. Att jag aldrig gjorde något. Jag har pratat med folk som fortsatte i dessa kretsar nu flera år senare och många av dem har blivit anmälda, vårdade samt missbrukare.


Fast helt kom jag väl inte undan. Jag tog dock lite för mycket av mina utskrivna narkotikaklassade tabletter i syfte att bli hög och har vart med om flera överdoser. Idag skäms jag för det.


I mitt liv har jag även utsatts för sexuella övergrepp vid olika tillfällen. Jag har gått i terapier och käkat ett oräkneligt antal mediciner. Under min uppväxt bytte jag skola många gånger och jag bodde stora delar av min tonårstid på behandlingshem, psykiatriavdelningar och ungdomshem. Detta gjorde att jag missade den klassiska tonårstiden. Det kan jag fortfarande påverkas av idag, när mina jämnåriga pratar om deras rätt typiska tonårsbravader. Det är så mycket jag inte förstår, så mycket jag inte upplevt. Ändå har jag upplevt så mycket som de flesta andra jag möter inte har upplevt. Är det berikande att ha mycket erfarenhet som andra kanske inte har, eller medför det endast utanförskap att inte kunna förstå de mer ordinära berättelserna av en tonårstid?


MINA FUNKTIONSHINDER & DIAGNOSER
Då jag tidigare bloggat mycket om psykisk sjukdom så tänkte jag nedan dela med mig av mer exakt vilken typ av problematik jag har;
Jag har Autism (autismspektrumstörning/atypisk autism), Dissociativ identitetstörning (multipel personlighetsstörning), ADD och tidigare även ospec psykossjukdom.

Mer information om mina diagnoser kommer!

Observera att de diagnoser jag skrivit om i gamla inlägg under kategrorin "Min funktionsnedsättning"/"Psykisk sjukdom" inte längre gäller. Bland annat har jag felaktigt diagnostiserats med Bipolär sjukdom och ADHD, och dessa diagnoser stämmer inte.


HBTQ
- Jag är transperson och identifierar mig som icke-binär (könsneutral)/queer transperson/transvestit. Jag identifierar mig egentligen varken som kvinna eller man, jag är androgyn, men jag klär mig ofta i herrkläder och ser mig själv som mer transvestit än bara "tomboy"/"pojkflicka". Jag lyssnar till alla pronomen.

- När det kommer till min sexuella läggning så föredrar jag att enbart använda titeln queer (dvs obetitlad läggning) då jag tycker det känns enklast. Dels då jag emotionellt dras till personligheten och inte kön och dels då jag tror att min läggning inte är begränsad till bara "en viss typ av människor". Jag vet dock att jag rent sexuellt inte dras till cis-män/killar, men alla andra kön: kvinnor/tjejer, intergenders, transpersoner, könlösa/icke-binära etc är jag intresserad av. Transkillar är också intressant.


CV
Mitt CV på LinkedIn. Klicka här!